Hyppää sisältöön

Kulttuuriperintö lasten ja nuorten luontosuhteen tukena -koulutus 5.11.2020

Tervetuloa Kulttuuriperintö lasten ja nuorten luontosuhteen tukena -koulutukseen!
Koulutus on tarkoitettu luonto-, ympäristö ja kulttuurikasvattajille, biologian ja maantieteen opettajille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.
Koulutuksessa syvennymme kulttuurin ja kulttuuriperinnön rooliin luontosuhteen rakentumisessa ja muodostumisessa. Pohdimme, miten luontosuhde muuttuu ajassa ja elämänvaiheissa. Kuulemme myös, mitä nuorilla on kerrottavaa koronaepidemian vaikutuksista heidän luontosuhteeseensa. 

Alkuperäiskansantutkimuksen apulaisprofessori Pirjo Kristiina Virtasen avulla tutustumme siihen, miten luontosuhde rakentuu paikallisesti Amazonian alkuperäiskansojen keskuudessa. Kuulemme vastaavan metsäkulttuuriasiantuntijan, tutkija Reetta Karhunkorvan havaintoja lasten metsäsuhteesta. Dosentti Katriina Siivonen taas on luvannut avata meille, mitä kulttuurinen kestävyys oikein tarkoittaa. 

Koulutus koostuu ennakkotehtävistä, joiden tarkoituksena on virittää omaa ajattelua ja oppimista muun muassa omaa luontosuhdetta reflektoimallaVuorovaikutteisessa webinaarisssa on varattu runsaasti aikaa yhteiselle keskustelulle, oivaltamiselle ja tiedonvaihdolle. Koulutuksen päätteeksi täytettävä lyhykysely toimii pohjana teemaan liittyvän toiminnan ja yhteistyön jatkokehittämiselle.    

Tapahtuma on avoin ja maksuton. Sitovat ilmoittautumiset toivomme 19.10.2020 mennessä tämän linkin kautta. Tapahtuma järjestetään Zoom-etäyhteyden avulla. 

Koulutuksen järjestää Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura yhteistyössä Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton ja Biologian ja maantieteen opettajien liiton kanssa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!
 

Koulutuksen ohjelma  

Ennakkotehtävät julkaistaan ilmoittautuneille 22.10.2020. Ennakkotehtävät sisältävävideoidun esitelmän katsomisen sekä harjoitustehtävän. 
Esitelmä: Kulttuuriperintö kestävyyden voimavarana – paikallisuus ja yhteisöllinen tieto Amazonian alkuperäiskansojen parissaPirjo Kristiina Virtanen, alkuperäiskansantutkimuksen apulaisprofessori, Helsingin yliopisto. 

Webinaari 5.11. Klo 16.00–18.00

Alustukset:
Kulttuurinen kestävyys: mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan ja miten sen voi huomioida opetuksessa ja kasvatuksessa? Katriina Siivonen, dosentti, Kulttuurituotanto ja maisemantutkimus, Turun yliopisto, yliopistonlehtori, Tulevaisuuden tutkimuskeskus.
Lasten ja nuorten metsäsuhteen muutos ja moninaisuus – majanrakennuksesta maastopyöräilyyn, Reetta Karhunkorva, vastaava Metsäkulttuuriasiantuntija, Lusto ja tutkija Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeessa, Itä-Suomen yliopisto.
Nuorten puheenvuorot 
Yhteinen keskustelu ryhmissä: oman harjoitustehtävän ja esitysten herättämien ajatusten jakaminen sekä jatkokehittely
Yhteenveto ja tilaisuuden päättäminen
***
Lisätietoa: 
Hanna Lämsä
Toiminnanjohtaja, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

hanna.lamsa@kulttuuriperintokasvatus.fi

tel. +358 (0) 40 128 0818
***
Koulutuksen ohjelma on ladattavissa tämän linkin takaa (pdf)