”Kulttuuriperintö heijastaa identiteettimme monia eri kerroksia: paikallinen, alueellinen, kansallinen ja eurooppalainen. Nämä eri kerrokset ovat kaikki yhteydessä toisiinsa, vahvistavat toisiaan ja muovautuvat jatkuvasti.” – Berlin Call for Action
Vuonna 2018 Euroopassa on juhlittu Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Vuoden aikana kansalliset, alueelliset ja paikalliset toimijat ympäri Eurooppaa ovat järjestäneet erilaisia kulttuuriperintöön liittyviä tapahtumia. Kesäkuussa Berliinissä järjestetty European Cultural Heritage Summit on yksi teemavuoden pääjuhlista, johon osallistui yli tuhatpäinen yleisö. Osallistuneiden joukossa oli mukana niin kulttuuriperintöalan asiantuntijoita, sidosryhmiä ja EU:n instituutioiden edustajia, kuin nuoria eurooppalaisia opiskelijoita innokkaina määrittelemään ja vaalimaan heille tärkeää kulttuuriperintöä.
Tapahtuman päätteeksi julkaistiin Berlin Call to Action, Cultural Heritage for the Future of Europe -vetoomus, joka toteaa: ”Yhteinen kulttuuriperintömme tekee meistä eurooppalaisia, sillä se heijastaa moninaisia ja jaettuja arvojamme, kulttuurejamme ja muistojamme. Juuri kulttuuriperintö on Euroopan ruumiillistuma, se yhdistää itseensä koko Europan moninaisuuden (Unity in Diversity).” Berlin Call-vetoomus nostaakin keskiöön yhteisen eurooppalaisen kulttuuriperinnön ja sen tärkeyden Euroopan tulevaisuudelle. Kulttuuriperintö yhdistää niin sukupolvia kuin ihmisiä ympäri Euroopan, sillä se heijastaa ihmisten ja ideoiden sekoittumista ja liikkumista yli rajojen vuosisatojen ajan yhteisen historiamme aikana. Berlin Call-vetoomus näkee yhteisen eurooppalaisen kulttuuriperinnön koossapitävänä tekijänä, joka toimii voimavarana vauraan, menestyvän, oikeudenmukaisen ja inkluusiivisen Euroopan rakentamisessa.
Käytännön toimina Berlin Call ehdottaa vahvistamaan kulttuuriperintö tietoutta ja ymmärrystä kasvatuksen ja koulutuksen aloilla. Historiaa ja kulttuuriperintöä – vanhaa ja uutta – tulisi tarkastella nimenomaan laajemmassa eurooppalaisessa kontekstissa. Tämä mahdollistaa syvemmän ymmärryksen kulttuurien, maiden ja maanosien välisistä kohtaamisista ja yhteyksistä. Kulttuuriperintökasvatus osaltaan auttaa kasvattamaan uuden eurooppalaisen sukupolven, joka osaa toimia kunnioittavassa dialogissa ja rikkaassa vuorovaikutuksessa eri kulttuurien ja ihmisten kanssa.
Kehotamme kaikkia halukkaita, kulttuuriperinnön menneisyydestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yhdistyksiä ja organisaatioita allekirjoittamaan Berliinin-vetoomuksen. Allekirjoittamalla tuet niin olemassa olevan kulttuuriperinnön vaalimista kuin uuden kulttuuriperinnön luomista. Lisätietoa Berlin Call-vetoomuksesta löytyy Europa Nostra-kotivisulta ja asiakirjan voi allekirjoittaa täällä.