Kulttuuriperintökasvatuksen seura piti Educa-messuilla yhteistä osastoa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa. Tammikuun lopussa järjestetty Suomen johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa keräsi lähes parikymmentätuhatta kävijää. Seuralle messut olivat tammikuun voimanponnistus, jossa teimme tutuiksi hankkeitamme, saimme uusia tuttavuuksia ja kontakteja sekä pääsimme kertomaan messuväelle kulttuuriperinnöstä sekä maailmanperintökohteista.
Kulttuurin vuosikellosta tuoreisiin hankkeisiin
Seuran kärkituote messuilla oli koko ajan kasvava materiaalipankki Kulttuurin vuosikello, jonka tuoretta esitettä jaettiin ahkerasti ja palvelun käyttöä esiteltiin kävijöille myös koneelta. Messukävijät innostuivat vuosikellosta ja kiittelivät sen selkeyttä, helppokäyttöisyyttä sekä käytännöllisyyttä. Kävijöiden kanssa käydyistä keskusteluista kumpusi useita hyödyllisiä ideoita Kulttuurin vuosikellon kehittämiseen – vastaanotammekin mielellämme ajatuksia materiaalipankin parantamiseen myös vastakin.
Kulttuurin vuosikellon lisäksi tuotiin esiin uudempia hankkeita, kuten vasta-alkanutta Museoliiton kanssa yhteistyönä toteutettavaa Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hanketta sekä tervehtimisen tapoja ja sen kulttuurisia merkityksiä tarkastelevaa Tilannekuvia-hanketta, joka on yksi Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden hankkeista.
Osastollamme oli myös SKS:n kanssa yhteinen selfieseinä, jossa sai kuvauttaa itsensä vuoden 1929 luokkakuvaan Petsamon kansakoulussa.
Suomen maailmanperintöä tutuksi
Maailmanperintökasvatus oli viime vuonna seuran toiminnassa yksi näkyvimmistä teemoista, ja niinpä se nostettiin esille myös messuosastollamme. Niin Yhteinen maailmanperintömme -verkkonäyttely kuin siihen liittyvä vastapainettu tehtävävihko osoittautuivat kysytyiksi työvälineiksi maailmanperintöön liittyvien aiheiden opettamisessa. Molemmat aineistot löytyvät Kulttuurin vuosikellosta, ja tehtävävihkoa voi näppärästi tulostaa omaan käyttöön.
Iloksemme saimme osastollemme aktiiviset edustajat kahdesta Suomen maailmanperintökohteesta – Suomenlinnasta sekä Verlan tehdasmuseolta, ja näin maailmanperintökohteet saivat messuilla enemmän näkyvyyttä. Lisäksi jaossa oli messujen hittituotteeksi noussut juliste 1800-luvun Suomen kartasta, jossa komeilee Struven kolmiomittausketju, yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta. Struven ketju on messujen myötä tuttu yhä useammalle, sillä monet osastolla piipahtaneet eivät vielä osastollemme tullessaan kyseistä kohdetta tunteneet tai tiesivät siitä hyvin vähän. Struven ketju -julisteita saa vielä toimistoltamme – tervetuloa noutamaan omasi!
Keskustelua kulttuuriperinnön mahdollisuuksista ja soveltamisesta opetuksessa
Seura järjesti messujen Open Loungessa kaksi keskustelutilaisuutta. Perjantain paneeli käsitteli Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018. Keskustelussa pohdittiin muun muassa sitä, mitä tarjottavaa teemavuodella on kouluille ja opetukseen. Seuran toiminnanjohtaja Hanna Lämsän haastateltavina olivat erityisasiantuntijamme Ira Vihreälehto sekä Museoviraston Kulttuuriympäristöpalvelujen erikoissuunnittelija Aura Kivilaakso.
Lauantain paneeliin osallistui niin ikään väkeä Museovirastosta. Maailmanperintökoordinaattori Wiktoriina Hurskainen sekä aineettoman kulttuurin erikoisasiantuntija Leena Marsio kertoivat omista näkökulmistaan maailmanperinnön sekä elävän perinnön mahdollisuuksista opetuksessa. Keskustelua veti taidokkaasti Ira Vihreälehto.
Seura sai uusia tuttavuuksia niin yksityishenkilöistä kuin messuille osallistuneista järjestöistäkin. Educa-messuille osallistuminen välivuoden jälkeen oli avartava kokemus, joka toi konkreettisesti esiin sen, miten avoimella kanssakäymisellä ja yhdessä pohtimalla luodaan tilaa uusille ideoille ja inspiraatiolle. Tästä kaikesta riittää paljon ammennettavaa tulevaisuuden haasteisiin.
Lämmin kiitos kaikille osastollamme vierailleille sekä järjestämiseen osallistuneille! <3