Miksi historiakerhoja?
Taustalla on kärkihanke Lastenkulttuurin saatavuuden parantaminen, josta Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura sai erityisavustusta kerhotyön järjestämistä varten.
Avustuksen tarkoituksena on lisätä lasten mahdollisuuksia harrastaa taidetta ja kulttuuria koulupäivän yhteydessä. Tavoitteena on vahvistaa lasten luovuutta, kulttuurikompetenssia sekä lisätä tietoisuutta taiteesta ja kulttuuriperinnöstä. Avustettavalla harrastustoiminnalla vahvistetaan lasten kiinnittymistä kouluun sekä vuorovaikutus- ja työskentelytaitojen kehitystä ja niiden ansiosta myös koulumenestystä. Harrastustoiminta vähentää lasten turvattomuutta, yksinäisyyttä ja tekemisen puutetta iltapäivisin koulupäivän jälkeen ja aamuisin ennen koulupäivän alkamista sekä edistää maahanmuuttajalasten kotoutumista.
Harrastetunnit tulee järjestää lasten kiinnostuksen pohjalta. Tätä varten opetus- ja kulttuuriministeriö toteutti valtakunnallisen kyselyn (28.1.-22.2.2016) lasten kiinnostuksista taiteen ja kulttuurin aloja ja liikuntalajeja kohtaan.
Kyselyn tulosten pohjalta totesimme seurassa, että historiakerhotoiminnasta kiinnostuneita oppilaita on ainakin Lohjalla Harjun koulussa (100 oppilasta), Tampereella Juhannuskylän koulussa (90 yläkoululaista) ja Kajaanin lyseossa (65).
Historiakerhojen toiminta
Historiakerhoissa tutustutaan lähiympäristöön ja sen ominaispiirteisiin, sekä myös monikulttuuriseen Suomeen perinteiden, historian, käsityön, kuvataiteen, musiikin, ruokien ja leivonnaisten, kirjallisuuden ja tarinoiden, muistitiedon keräämisen sekä pienten retkien avulla. Toiminnan suunnittelussa otetaan huomioon kerholaisten toiveet, jotka kartoitetaan ensimmäisellä tapaamiskerralla ja joita kysellään myös vuoden mittaan. Kyselyjen tuloksista tiedotetaan avoimesti.
Toiminta on osallistujille maksutonta. Toiminta toteutetaan koulun tiloissa ja lähiympäristössä koulupäivän jälkeen. Kukin kerho toteuttaa vähintään yhden yhteistoiminnallisen projektin, esimerkiksi näyttelyn, blogin, videon, käsityöpajan, perinneleivonnaisten pop-up kahvilan, tms.
Rekrytoimme kerhojen vetäjät elo-syyskuussa. Kerhoihin on ollut ilmoittautuminen käynnissä nyt syyskuussa. Kerhojen ensimmäiset tapaamiskerrat ovat pääsääntöisesti ensi viikolla. Kerhot kokoontuivat ainakin 30 tunnin ajan lukuvuoden aikana erilaisten aktiviteettien merkeissä.
Tällä viikolla tapasimme kerhojen vetäjät Ritarihuoneella ja jaoimme heille tietoutta seuran palveluista ja materiaaleista mm:
Operaatio maailmanperintöpeli
Nurkan takana -aineisto
Materiaalipankki Kulttuurin vuosikello
Sekä Yhteinen maailmanperintömme-näyttelystä ja Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta.
Lisäksi kerhojen vetäjät tutustuivat SKS:n hankkeisiin, kuten arkistopedagogiikan pilottihankkeeseen Minusta jää jälki. Tärkein osuus koulutuspäivässä oli luonnollisesti jakaa ja vaihtaa ideoita toisten kerhon vetäjien kanssa.
Nyt etsimme yhteistyökumppaneita kerho-ohjaajille. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä Lohjan, Kajaanin tai Tampereen historiakerhon vetäjän kanssa tai haluat kutsua kerholaiset esimerkiksi johonkin kerhon luonteeseen sopivaan aktiviteettiin, ota meihin yhteyttä (ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi).