Seura käynnistää keväällä 2019 noin 2-vuotisen kehittämishankkeen Kaikkien kaupunki – osallisuutta, yhteisöllisyttä, ja kestäviä tiloja. Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristöopisto SYKLIn ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon sekä pilottikuntien Jyväskylän, Lappeenrannan ja Kouvolan kanssa. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Etsimme hankkeeseen projektipäällikköä (Hakuaika 25.2.–10.3.2019) ks. hakuilmoitus
Kunnissa hankkeeseen osallistuvat sekä sivistyksen, nuoriso- että kaupunkisuunnittelun toimialat. Lisäksi yhteistyössä on mukana erilaisia vähemmistöjä edustavia organisaatioita ja nuoria. Hanke koskettaa paikallisten verkostojen kautta myös nuorten vapaa-aikaan ja asuinympäristöön liittyviä taide-, arkkitehtuuri- kulttuuriperintötoimijoita, luonto – ja ympäristökouluja ja muita harrastusjärjestöjä ja -ryhmiä.
Hanke vaikuttaa myös valtakunnallisiin nuorten osallisuutta tukeviin toimijoihin jakamalla tietoa, kehittämällä uusia malleja sekä luomalla uusia kumppanuuksia ja yhteyksiä toimijoiden välille.
Tarkoitus ja tavoitteet
Hankkeen tarkoituksena on edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen sekä tulevaisuuden kestävän ympäristön luomiseen. Hanke tukee nuorten aktiivista osallistumista oman lähiympäristön kehittämistyöhön ja edistää nuorten asuin- ja elinympäristöään koskevan tiedon, näkemysten ja kokemusten tuomista vaikuttavaksi osaksi ympäristön suunnittelun prosesseja.
Hankkeeseen kutstutaan mukaan myös sellaisia nuoria ja ryhmiä, jotka usein jäävät erilaisten hankkeiden ja vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolelle. Vahvistamalla nuorten kokemuksia aidosta osallisuudesta tuetaan myös nuorten itsetuntoa ja hyvinvointia sekä kykyä ja motivaatiota toimia. Hankkeessa tuetaan sellaisten uusien tietojen ja taitojen oppimista, jotka tukevat osallisuutta kestävän ympäristön kehittämisessä.
Hankkeen tavoitteena on:
- Luoda osallisuuskokemuksia nuorille paikallisesti
- Uusien toimintamallien kehittäminen ja juurruttaminen paikallisesti
- Sektorirajat ylittävän yhteistyön vahvistaminen paikallisesti
- Toimintamallien ja hyvien käytäntöjen levittäminen valtakunnallisesti
Mitä teemme?
Hankkeessa kokeilemme, kehitämme ja levitämme nuorten osallisuutta tukevia toimintamalleja, jotka voidaan integroida osaksi ympäristön suunnittelun prosesseja eri tyyppisissä kunnissa. Toimiviksi koetut käytännöt ja mallit vakiinnutetaan ja niitä levitetään valtakunnallisesti myös muiden hyödynnettäväksi.
Toimintatapana on yhteiskehittelyn (co-creation) metodin kokeileminen nuorten kanssa. Tarkoituksena on varmistaa, että nuorten ääni varmasti tulee kuulluksi ja he pääsevät mukaan suunnittelemaan toimintaa jo hankkeen alussa, eivät vain osallistumaan toteutukseen. Yhteiskehittämisen ja -toimijuuden (co-creation) idea menee syvemmälle kuin perinteinen yhteistyö ja se kattaa mahdollisesti laajemman sidosryhmien verkoston. Yhteiskehittäminen edellyttää kaikkien osapuolien tasavertaista ja aktiivista osallistumista ja kuulemista alusta asti.
Lisätietoa hankkeesta:
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura: Hanna Lämsä, hanna.lamsa(@)kulttuuriperintokasvatus.fi