”Toimijoiden kaupunki ” keskiössä 28.–29.4.2016 Helsingissä järjestetyillä Kaupunkitutkimuksen päivillä
Maire Mattinen 14.5.2016, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran hallituksen vpj, arkkitehti
Jo 14. kertaa järjestetyt kaupunkitutkimuksen päivät olivat tänä vuonna valinneet teemakseen osallisuuden. Tämä tukee hyvin sekä Kulttuuriympäristöstrategian että valmisteilla olevan Faron sopimuksenkin ratifiointia. Vapaaehtoistyö nähdään yhä tärkeämpänä osana yhteiskunnan kehittämistä, ihmisten hyvinvointia, viihtymistä ja juurtumista omalle asuinalueelleen.
Tieteiden talolle oli saapunut ennätysmäärä osallistujia. Runsas 260 tutkijaa, asiantuntijaa ja kansalaisaktivistia saivat aikaan kattavan tietopaketin kriittisine keskusteluineen. Päivät tarjoavat erinomaisen katsauksen siihen, mitkä aiheet juuri nyt askarruttavat kaupunkitutkijoita, suunnittelijoita ja päättäjiä
Yhteiskunnan tämän päivän erilaisia ilmiöitä ja niitä selittäviä taustoja analysoitiin terävästi työryhmissä, joita oli peräti 13. Kaupunkitutkimuksen päivien sivuilla on luettavissa noin 90 esitelmän tiivistelmät abstraktivihkona. Tähän kiinnostavaan koosteeseen kannattaa tutustua. Monitieteisyys ja -kulttuurisuus, tunteet ja kokeminen, arvojen ja merkitysten erilaisuus tarjoavat hedelmällisen keskustelupohjan.
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura isännöi yhdessä Kulttuuriympäristötutkimuksen seuran kanssa Kulttuuriympäristö kaupungissa/Kaupunki kulttuuriympäristössä – työryhmää, joka oli päivien suosituin ryhmä. Kolmessa sessiossa noin 50 –henkinen yleisö kuunteli ja keskusteli yhteensä 14 esitelmän innoittamana. Työryhmässä pohdittiin Helsingin yleiskaavoitusta, jokaiselle tärkeitä paikkoja ja erilaisia arvovalintoja. Suunnittelijoiden ja erilaisten kansalaistoimijoiden yhteistyö sai paljon huomiota. Mukana oli sekä lasten että senioreiden näkökulmat. Kannustavia esimerkkejä löytyi useita. Historian havinaa peilattiin tulevaisuuden haasteisiin. Useammalla tutkijalla on parhaillaan työn alla diskurssianalyyseihin pohjautuvia opinnäytetöitä ja tutkimuksia. Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran toiminnanjohtaja Hanna Lämsä kertoi seuramme toiminnasta otsikolla Kulttuuriympäristötieto, taidot ja arvot.
Kaupunkiaktivismi ja uusurbanismi hallitsivat päivien keskustelua. Kolmannen sektorin yhdistystoimijoiden rinnalle on noussut yhä äänekkäämpi, löyhä nk. neljännen sektorin kansalaistoiminta, joka on ottanut kaupunkitilan iloisesti haltuunsa juhlien, pop-up ravintoloiden, ruokapiirien, kaupunkiviljelyn ja polkupyöräilyn nimissä. Neljännen sektorin myötä vaikutetaan aiempaa monimuotoisemmin maankäytön ja liikenteen suunnitteluun kuten myös oman alueen liiketoimintaan. Sitoutuminen perinteiseen yhdistystoimintaan byrokraattisine velvoitteineen ei innosta kaikkia, nuoriso on enemmän kiinnostunut suorasta toiminnasta ja konkreettisesta vaikuttamisesta.
Pääluennossa tri Elke Becker kertoi kansalaisyhteiskunnan toiminnasta Berliinin eri kaupunginosissa. Kaupunkiaktivismi on vaikuttanut rakennetun ympäristön suojeluun, sen ekologisiin ratkaisuihin niin liikenteen kuin viheralueidenkin suunnittelussa. Berliinin vilkas taide-elämä ja monikulttuurisuus pakolaisineen kuuluvat normaaliin kaupunkiarkeen.
Kaupunkitutkimuksen päivien asiantuntijapuheenvuorojen sikermässä käsiteltiin kaupunkiblogien vaikutusta ja esiteltiin neljännen sektorin erilaisia aktiviteetteja. Erityisen raikkaana mieleen jäi Helsingin Kalliossa musiikkia ja katutaidetta esittelevä kaupunkifestivaali Kallio Block Party, joka muuntaa Kurvin alueen kaupunkilaisten juhla-alueeksi. Nuori sukupolvi on halukas uusimuotoiseen vapaaehtoistoimintaan oman asuinalueensa elävöittämiseksi. Kivijalkakauppoja puolustava Lahti City ry:n toiminnanjohtaja kertoi puolestaan yrittäjistä, jotka ovat valmiita avaamaan kauppansa kansalaisten yleisiksi olohuoneiksi. Hieno vastaveto katutiloja köyhdyttävälle kauppakeskusbuumille.
Paneelikeskustelussa tutkijat, professorit ja päättäjät pohtivat monitieteisen kaupunki- ja yhdyskuntatutkimuksen asemaa ja ohjautumista. Pääkysymyksenä oli, minkälaista tutkimusta tarvitaan yhteiskunnan kehittämisessä.
Kaupunkitutkimuksen päivien järjestelyistä vastasi Yhteiskuntasuunnittelun seura (YSS) yhdessä Kaupunkitutkimuksen seuran (SKTS) ja Tulevaisuuden tutkimuksen seuran (Tutuseura) kanssa. Ensi vuoden Kaupunkitutkimuksen päivät järjestää Tulevaisuuden tutkimuksen seura Helsingissä. Luvassa on jälleen kiinnostavat päivät esitelmineen ja työryhmineen.
Kapunkitutkimuksen päivien 2016 aineisto löytyy täältä:
http://www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net
Aivan erityisesti kannattaa tutustua työryhmien abstraktivihkoon:
http://www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net/wp/wp-content/uploads/2013/12/Abstraktivihko2016_1.pdf
Kuva: Nuorten Street Party -kadunvaltaustapahtuma Hakaniemessä 24.7.1999, Helsingin kaupunginmuseo/Maria Ylikoski. Finna.fi tuo museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville.