Kohti kestävää kulttuuria -hanke edistää kulttuurista kestävyyttä tuottamalla suunnittelu-, seuranta- ja arviointityökalun päiväkotien ja koulujen käyttöön. Työkalua on kehitetty yhteistyössä Espoon kunnan kanssa ja se julkaistaan tammikuussa 2016.
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura edistää kulttuurista kestävyyttä useissa asiantuntijaryhmissä sekä luennoi aiheesta.
Hankkeessa ovat mukana:
OKKA-säätiö: Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA vastaa mm. oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinneista. Hankkeessa tuotettavat suunnittelu-, seuranta- ja arviointityökalut rakennetaan yhteensopiviksi OKKA-säätiön oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnin järjestelmän kanssa, jolloin niitä voidaan levittää tehokkaasti järjestelmän kautta. OKKA-säätiö julkaisee Kulttuurin vuosikellon osana omaa toimintaansa, jolloin se jaetaan kaikkiin sertifioinnin ja OKKA-säätiön markkinoinnin ja viestinnän piirissä oleviin kohteisiin.
Vihreä Lippu: Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran (SYKSE) ylläpitämä Vihreä lippu on päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelma. Lisäksi Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki ja osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa, joka toimii lähes kaikissa Euroopan maissa ja on laajenemassa muihin maanosiin. YK:n ympäristöohjelma UNEP suosittelee Vihreää lippua. Hankkeen tulokset tulevat osaksi Vihreä Lippu -toimintaa, joka tavoittaa satoja kouluja ja päiväkoteja ympäri maan.
RCE-verkosto: RCE Espoo on osa YK:n yliopiston kestävän kehityksen verkostoa. RCE Espoon perustajia ovat mm. Espoon kaupungin sivistystoimi, sosiaali- ja terveystoimi, tekninen- ja ympäristötoimi, Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia-ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto, Omnia, Espoon työväenopisto sekä useat yritykset ja yhdistykset. Espoon varhaiskasvatus ja sivistystoimi ovat hankkeen erityistoteuttajia.
Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Marja Laine
marja.laine [@] kulttuuriperintokasvatus.fi
puh: 040 801 9069