Heritage Hubs -hanke lähestyy loppuaan ja ensimmäiset tulokset ovat valmiina jaettavaksi! Hankkeen alussa loimme suunnitelman sille, miten dokumentoimme hankkeen eri vaiheita, keräämme tietoa ja analysoimme kerättyä aineistoa. Valmistimme myös opettajille suunnattuja oppimateriaaleja koulupilottien toteuttamista varten. Materiaali sisälsi taustatietoa kulttuuriperintökasvatuksesta ja muun muassa digitaalisten välineiden käyttämisestä.
Odotustenmukaisesti koulupilottien toteuttamisessa oli myös haasteita. Näitä olivat muun muassa oppilaiden ja opettajien digilukutaito, opettamisen ja oppimisen erilaiset tavat, kulttuuriset oletukset sekä kulttuuriperintöä koskeva ymmärrys. Osa haasteista liittyi pilottien käytännön järjestelyihin, esimerkiksi kouluparien muodostamiseen, ryhmäkokoihin, oppilaiden ikäeroihin sekä hanketoiminnan sovittamiseen opetuksen arkeen ja koulun aikatauluihin. Kuten oppilaat ja opettajat totesivat, nämä käytännön ongelmat olivat kuitenkin varsin pieniä. Oppilaat ratkaisivat esimerkiksi viestintään liittyviä haasteita Google kääntäjän avulla.
Analysoidut raportit kouluissa toteutetuista aktiviteeteista, oppilaille ja opettajille suunnatut kyselyt sekä oppilaiden tuottama audiovisuaalinen materiaali tuovat esille erittäin monitasoisen ja moninäkökulmaisen oppimiskokemuksen. Ensimmäiset tulokset osoittavat, että suurin osa Heritage Hubs -oppilaista opiskelee mieluummin koululuokan ulkopuolella, esimerkiksi museoissa, tiedekeskuksissa, metsässä tai muualla koulurakennuksessa.
Oppilaat arvostivat vaihtelua oppimisaineistoissa ja opiskelivat mieluummin ryhmässä kuin yksin. Aineistosta käy ilmi myös se, että oppilaat arvostivat sosiaalista kanssakäymistä hankkeen aikana – aiemmin mainitusta ryhmässä oppimisesta aina ystävyssuhteiden muodostumiseen ulkomaille suuntautuneiden kouluvierailujen aikana. Esiin nousi myös se, että oppilaiden mielestä aito ja omakohtainen kokemus kulttuuriperinnöstä, -kohteista ja -paikoista oli tärkeää. Tämä tuli esille kouluvierailuja koskevasta palautteesta.
Erot kulttuuriperinnön ja kulttuurisen moninaisuuden ymmärtämisessä nousevat myös esiin aineistossa. Kuten yksi Heritage Hubs -oppilas toteaa: “On paljon samanlaista, mutta myös eroja”. Nämä tulokset nostavat esiin myös kriittisiä huomioita koskien kulttuurista oppimista ja kulttuuriperinnön hyödyntämistä oppimisen resurssina. Lopulliset tulokset julkaistaan loppuraportissa ja artikkelissa tammikuussa 2020.
Tammikuussa julkaistaan myös Heritage Hubs – käsikirja kasvattajille. Käsikirja sisältää kuvauksen hankkeessa testatusta kulttuuriperintökasvatuksen lähestymistavasta, esimerkkejä parhaista käytännöistä sekä useita hyödyllisiä työkaluja ja materiaaleja, joita hankkeen aikana on kehitetty, sovellettu, testattu ja analysoitu.
Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien viettoa Espanjassa, San Millán de la Cogollassa
Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien teema 2019 on ”Viihteen ja taiteen tiloissa”. Lokakuussa Kulttuuriympäristöpäiviä vietettiin San Millánissa pelaamalla paikallisten sekä nájeralaisten oppilaiden kanssa perinteisiä suomalaisia pelejä mölkkyä ja sählyä, esittämällä kohtauksia Sor Marcela de San Felix:in elämästä sekä opettelemalla latinaa hauskan toiminnallisen harjoitteen avulla madridilaisen opettaja José-Carlos Castellanos-Rabadán ohjauksessa. Heritage Hubs -oppilaat Lohjalla ja Lammilla Suomessa valitsivat mölkyn ja sählyn omiksi kulttuuriperinnön ilmiöikseen, jotka he esittelivät kumppanikouluilleen Espanjassa. Itse asiassa, monet espanjalaiset oppilaat tunsivat mölkyn jo entuudestaan ja osasivat pelata sitä.
Vastaavasti, liikunnan opettaja Jose Ramon Monteaguado CRA Entrevalles -koulusta, pelaa usein sählyä oppilaidensa kanssa. Tämä toi oppilaille näkyväksi sen, että kulttuuriperintö on elävää ja muuntuvaa eikä se rajoitu vain yhteen tiettyyn paikkaan. Se mitä pidämme kansallisena perintönä, onkin jotain mitä löytyy myös muualta Euroopasta. Sähly oli aiemmin tuntematon opettajille ja oppilaille IES Villegas -koulussa Nájerassa. Heritage Hubs -hankkeen myötä se on nyt osa koulun opetussuunnitelmaa. Vastaavasti Serbiassa, Ilija Garasanin -koulu Grockassa suunnittelee järjestävänsä vuosittaisen Stafettkarnevalen – viestijuoksukilpailun, johon oppilaat tutustuivat kirkkonummelaisen kouluparinsa, Winellska skolanin esittelemänä. Myös Djura Jaksic -koulun oppilaat Zajecarissa valitsivat pelit kulttuuriperinnöksi, jonka he halusivat jakaa. He näyttivät madridilaiselle kouluparilleen miten pelataan roomalaista “rotaa”. Myöhemmin koulun opettaja María Luengo opetti pelin myös oppilaille, jotka osallistuivat San Millánin Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumaan.
Heritage Hubs on vaikuttava alku uusille kumppanuuksille, kulttuuriprojekteille ja ystävyyssuhteille, jotka ammentavat kulttuuriperinnöstä. Heritage Hubsin ja kulttuuriperintökasvatuksen innoittamana, osa kouluista suunnittelee tai ovat jo käynnistäneet uutta yhteistyötä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Oppilailta, opettajilta ja muilta sidosryhmiltä saadun positiivisen palautteen innoittamana projektitiimi on myös käynnistänyt sekä kansallisten että kansainvälisten kulttuuriperintöön ja kulttuuriperintövaihtoon keskittyvien jatkohankkeiden suunnittelun.