Seura esittää, että Lastenkulttuuripoliittisessa ohjelmassa huomioidaan seuraavat seikat:
- Laaja näkemys kulttuurista: Lastenkulttuuripoliittisen ohjelman näkemys kulttuurista on laaja – kulttuuria ovat taiteen ohella taidot, perinteet, kieli, musiikki, rakennukset, katsomukset, tiede jne.
- Kulttuuriperintö: Lastenkulttuuripoliittinen ohjelma huomioi kulttuuriperinnön ihmiskunnan yhteisenä maailmanperintönä, eurooppalaisena kulttuuriperintönä, suomalaisena kansallisena kulttuuriperintönä, paikallisena kulttuuriperintönä ja lapsen omaan etniseen tai kulttuuriseen taustaan kytkeytyvänä kulttuuriperintönä.
- Kulttuuri-identiteetti ja kulttuuriset oikeudet: Oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin on perusoikeus, jonka kunnioittamisella tuetaan lapsen kulttuuri-identiteetin kehittymistä. Lapsella on oikeus kokea kulttuuria ja vierailla kulttuurilaitoksissa ja –kohteissa, oikeus tulkita ja muokata kulttuuria sekä oikeus tuottaa kulttuuria.
- Kulttuurisesti kestävä kehitys: Lastenkulttuuripoliittisella ohjelmalla tuetaan kulttuurisesti kestävän yhteiskunnan rakentumista. Kulttuurisesti kestävässä yhteiskunnassa huomioidaan muun muassa paikallinen kulttuuri, kulttuurienvälinen vuoropuhelu, kulttuurinen monimuotoisuus sekä kulttuuriperinnön säilyttäminen ja siirtäminen.
- Kulttuuriopetussuunnitelmat: Tasa-arvoisen ja saavutettavan kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatuksen takaamiseksi kunnat velvoitetaan laatimaan kulttuuriopetussuunnitelma.
Esitys lastenkulttuuripoliittiseen ohjelmaan