Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ehdottaa:
2§
Lain tavoite
Tämän lain tavoitteena on:
1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa;
2) tukea nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista;
3) tukea nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa;
4) edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista; sekä 5) parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja.
EHDOTAMME 4) vahvistaa nuorten kulttuuri-identiteettiä ja kulttuurien välistä ymmärrystä, edistää monikulttuuristen nuorten paikallisidentiteetin muodostumista ja vahvistaa nuorten kulttuurien välistä kanssakäymistä
Seura toivoo, että tavoitteissa huomioidaan monikulttuurisen Suomen ja globaalin maailman tarvitsema osaaminen ja ymmärrys. Tietoisuus omasta kulttuuriperinnöstä auttaa lasta ja nuorta ymmärtämään oman paikkansa osana historiallista jatkumoa ja yhteiskunnan kehitystä. Vahva kulttuuri-identiteetti lisää tietoisuutta ja vastuuta ympäristöstä. Tämä vahvistaa yhteisöllisyyttä paitsi vähemmistötaustan nuorissa, myös enemmistöön kuuluvissa nuorissa, joka luo kestävää pohjaa yhteiskuntarauhan säilymiselle ja kulttuurien väliselle vuorovaikutukselle. Tavoitteeksi tulisi kirjata myös Suomeen saapuneiden nuorten mahdollisuus juurtua kotiseudulleen ja omaksua vahva paikallisidentiteetti.
Perusteluna lisäykselle toteamme että kohdassa 2.4. Nykytilan arviointi on todettu kulttuurisen moninaisuuden yhteiskunnassa, etenkin nuoressa väestössä, kasvavan. Yhteiskunnallinen monikulttuurisuus koskee etenkin nuorta ikäpolvea. Vuonna 20016 alle 29-vuotiaissa ulkomaalaistaustaisia oli 67 188 ja vuonna 2013 jo 120 558 eli kasvua oli 79 prosenttia. Tämän hetken vakava pakolaiskriisi lisännee vaikutusta, sillä maahan saapuneet turvapaikanhakijat ja pakolaiset ovat usein nuoria tai lapsiperheitä. On hyvin tärkeää, että tämä kehitys otetaan huomioon jo nyt ja huomioidaan heidän mahdollisimman hyvä sopeutumisensa kotikuntaansa ja mahdollisuutensa osallistua ja olla osa yhteisöä.
8§
Kunnan vastuu
Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin. Toteuttaessaan tämän lain 2 §:n tavoitteita kunnan tulee paikalliset olosuhteet huomioon ottaen luoda edellytyksiä nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa/EHDOTAMME: ja paikallista monikulttuurista kanssakäymistä.
Perustelu: Kunnan tulee edistää monikulttuurista kanssakäymistä, joka mahdollistaa erilaisista taustoista tulevien nuorten kiinnittymisen kotiseutuun, ottamaan siitä vastuuta ja pitämään siitä huolta.
11 §
Tietojen luovuttaminen etsivälle nuorisotyölle
Tietojen luovuttamisen edellytyksenä etsivää nuorisotyötä varten on nuoren suostumus, jollei täs- sä laissa tai muualla toisin säädetä.
Nuoren yksilöinti- ja yhteystiedot on sen estämättä, mitä tietojen salassapidosta säädetään, luovu- tettava nuoren kotikunnalle etsivää nuorisotyötä varten seuraavasti:
1) opetuksen järjestäjän tiedot perusopetuksen päättäneestä nuoresta, joka ei ole sijoittunut perus- opetuksen jälkeisiin opintoihin;
2) koulutuksen järjestäjän tiedot nuoresta, joka keskeyttää opinnot ammatillisessa koulutuksessa tai lukiokoulutuksessa;
3) puolustusvoimien ja siviilipalveluskeskuksen tiedot nuoresta, joka vapautetaan varusmies- tai siviilipalveluksesta palveluskelpoisuuden puuttumisen takia tai joka keskeyttää palveluksen.
EHDOTAMME 4) vastaanottokeskuksen tai vastaavan tiedot nuoresta, jolla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa
Seura katsoo, että nuorisotoimella tulee olla ajantasainen tieto paikkakunnalla asuvista monikulttuurisen taustan nuorista, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa kohdentaakseen heihin oikein ajoitettua huomioita ja tarvittavia palveluja.
Erinäiset säännökset
22 §
Nuorten osallistuminen, vaikuttaminen ja kuuleminen
Nuorten mahdollisuudesta osallistua ja vaikuttaa nuorisovaltuustossa tai vastaavassa nuorten vai- kuttajaryhmässä säädetään kuntalain (410/2015) 26 §:ssä.
Sen lisäksi mitä tässä laissa tai muualla laissa säädetään, nuorille ja lapsille tulee tarjota mahdol- lisuus osallistua ja vaikuttaa paikallista, alueellista ja valtakunnallista nuorisotyötä ja – politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn tai heitä tulee muutoin kuulla mainituissa asioissa. EHDOTAMME: Nuoria tulee kuulla myös niitä toimintatapoja käyttäen, kuin he itse ehdottavat ja heitä on kuultava siitä, miten he toivovat kuulemismahdollisuudesta tiedotettavan, lisäksi on varmistettava että kieli on nuorten kannalta ymmärrettävää.
Kuten YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista toteaa: lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.
Lisää nuorisolain uudistamisesta.