Maailmanperintökasvatuksen seuraavat askeleet -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa maailmanperintökasvatusta niin, että yhä useampi lapsi ja nuori pääsee tutustumaan maailmanperintöön ja vaikuttamaan omaan ympäristöönsä. Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran hanke on päässyt kevään ja kesän aikana jo hyvään vauhtiin ja etenee edelleen kohti tavoitteitaan, joiden saavuttamisen myötä maailmanperinnön teemasta tulee luonteva osa opetusta ja kasvatusta.
Talvella 2017 käynnistyneellä maailmanperintökasvatuksen hankkeella pyritään lisäämään ja vahvistamaan maailmanperintökasvatusta erityisesti perusopetuksessa sekä varhaiskasvatuksessa. Näin tuetaan lasten ja nuorten kulttuurista osaamista, osallisuutta sekä kulttuuristen oikeuksien toteutumista. Kansallista maailmanperintöstrategiaa 2015-2025 toimeenpanevan hankkeen avulla kehitetään maailmanperintöpedagogiikkaa, tuetaan viestintää ja verkostoitumista sekä vaikutetaan maailmanperintökasvatuksen laajempaan huomioimiseen kouluissa muun muassa opetussuunnitelmia toteutettaessa.
Hankkeen edetessä yhteistyö eri toimijoiden kesken erityisesti maailmanperintökohteiden lähialueilla tiivistyy, ja yhä useammalle oppilaalle tarjoutuu mahdollisuus tutustua maailmanperintöön. Lisääntynyt tietoisuus maailmanperinnöstä vaikuttaa arvopohjan muotoutumiseen ja yksilön kulttuuri-identiteetin kehittymiseen. Myös yhteiskunnallisen tason merkitys on olennainen kulttuuriperintöä vaalittaessa ja kestäviä ratkaisuja tehtäessä.
KOHTAAMISPAIKKOJA LUOMALLA VERKOSTOT VAHVISTUVAT
Työ maailmanperintökasvatuksen hankkeessa alkoi yhteistyötahoja kartoittamalla ja uusia kumppanuussuhteita luomalla. Vastaperustetun Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen kanssa on pohdittu maailmanperintökasvatuksellisia tarpeita ja sisältöjä sekä hahmoteltu tulevaisuuden yhteistyötä. Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura pyrkii vahvasti tukemaan maailmanperintökasvatusta luomalla kohtaamis- ja keskustelupaikkoja muun muassa kasvatus-, opetus- ja kulttuurialan toimijoille, jotta sujuvalle verkostomaiselle yhteistyölle saadaan luotua vankka perusta.
Kuluneen kevään aikana on järjestetty alueseminaarit neljässä maailmanperintökohteessa, ja syksymmällä vuorossa on vielä Verlassa pidettävä viides ja viimeinen seminaari. Näiden seminaaritapaamisten myötä laajemmat yhteistyöverkostot ovat alkaneet muotoutua, ja mukaan on saatu myös uusia toimijoita.
Hankkeen osana on selvitetty maailmanperintökasvatuksen tilannetta ja siihen liittyviä tarpeita sekä toiveita kasvatusalan toimijoille suunnatulla kyselyllä. Saatuja vastauksia hyödynnetään kehitettäessä maailmanperintöön liittyvää koulutusta, aineistoja opettajille ja kasvattajille sekä mahdollisia teemapäiviä päiväkodeille ja kouluille.
Kyselyn tarkemmista tuloksista kerrotaan artikkelissa Opettajat kaipaavat materiaalia ja koulutusta maailmanperintökasvatuksesta.
MATERIAALEJA KOOTUSTI JA INNOSTUSTA MAAILMANPERINNÖN JUHLAPÄIVÄN VIETTOON
Maailmanperintökasvatukseen liittyvien kasvatuksellisten aineistojen jakaminen ja niiden saatavuuden parantaminen on yksi hankkeen tavoitteista. Erilaisten materiaalien ja hyvien käytäntöjen sekä mahdollisten tarjolla olevien opetusta ja kasvatusta tukevien palveluiden täytyy olla helposti käyttäjien löydettävissä. Maailmanperinnöstä tulee päästä osalliseksi, vaikka vierailu itse maailmanperintökohteessa ei olisi mahdollinen. Seuran ylläpitämästä Kulttuurin vuosikellosta löytyykin nyt oma teemaosionsa maailmanperintökasvatuksen materiaaleille.
Hankkeen tavoitteena on, että ensi vuodesta 2018 alkaen 18. huhtikuuta Suomessa aletaan viettää kansainvälistä maailmanperintöpäivää. Maailmanperintöä konkretisoivaa ja lähemmäksi tuovaa päivää varten seura pyrkii valmistamaan sopivaa materiaalia ja tekemään yhteistyötä muun muassa Unesco-koulujen kanssa. Seura haastaa koulut, päiväkodit ja maailmanperintökohteet ottamaan päivän omakseen, jotta sen viettämisestä tulisi jokavuotinen perinne ja tieto sekä Suomen että muun maailman maailmanperintökohteista saavuttaisi yhä useamman lapsen ja nuoren.
MAAILMANPERINTÖKASVATUS SOSIAALISESSA MEDIASSA
Maailmanperintökasvatukseen liittyviä teemoja voi seurata sosiaalisen median kanavilla häshtägillä #maailmanperintökasvatus
Facebook @kupekasvatus
Twitter @KuPekasvatus
Instagram @kulttuuriperintokasvatus
Aiheeseen liittyvät seminaariesitelmät ovat kiinnostuneita varten saatavilla SlideSharessa tunnisteella ”KuPeKasvatus”.
Vastaamme mielellämme maailmanperintökasvatuksesta ja hankkeesta herääviin kysymyksiin, jotka voi lähettää osoitteeseen info@kulttuuriperintokasvatus.fi
Hanke on saanut rahoitusta Museoviraston avustuksista Suomen maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin vuodelle 2017.
Hankepäällikkönä toimii Ira Vihreälehto
ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi