Kulttuurivoltti-hanke toteutti huhti-toukokuussa 2015 kyselyn kulttuurikasvatussuunnitelmien rahoittamisesta ja resursoinnista.
Kyselyssä etsittiin vastauksia siihen, millä ajalla ja rahalla kulttuurikasvatussuunnitelmat on kunnissa laadittu ja toteutettu. Kysely osoitettiin niille noin 40 kunnalle, joissa on oma kulttuurikasvatussuunnitelma. Kyselyyn saatiin yhteensä 22 vastausta.
Minimissään kolmen hengen voimin muutamassa viikossa
Kulttuurikasvatussuunnitelmat on pääasiassa laadittu kuntien opetustoimen ja kulttuuripalveluiden yhteistyönä. Eri kunnissa suunnitelman laadinnassa on ollut mukana vaihteleva joukko mm. ala- ja yläkoulujen opettajia, rehtoreita, kunnan kulttuuripalveluiden henkilöstöä, kuten kulttuurisihteereitä, sivistystoimenjohtajia, kulttuuri- ja taidelaitosten henkilöstöä sekä kulttuuri- ja taideyhdistysten edustajia. Muutamassa vastauksessa mainittiin myös varhaiskasvatuksen, kunnan nuorisotoimen ja Taiteen edistämiskeskuksen henkilöstö.
Suurin osa suunnitteluun osallistuvista oli kunnan palkkalistoilla ja osallistui työhön oman työaikansa puitteissa. Osassa kunnista merkittävässä roolissa oli opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta saava lastenkulttuurikeskus. Muutaman suunnitelman tekoon on osallistunut myös vapaaehtoisia.
Suunnitelman laatimiseen osallistuneen työryhmän koko vaihteli kolmesta hengestä useaan kymmeneen. Paljon vaihteli myös suunnitelman laatimiseen käytetty aika: muutamasta viikosta yli vuoteen. Vaihtelu riippuu esimerkiksi kunnan koosta ja siitä, millainen suunnitelma on tavoitteena.
Opetuksen ja kulttuurin rahaa
Yleensä kulttuurikasvatussuunnitelman kustannukset jakautuvat kunnan opetus- ja kulttuuritoimen maksettaviksi. Joissain kunnissa rahat kuljetuksiin ja pääsylippuihin on varattu koulujen omiin budjetteihin. Monissa kunnissa koululaisryhmät pääsevät maksutta vierailulle kunnan kulttuurilaitoksiin, kuten museoihin, ja joissain kunnissa koululaisryhmät saavat kulkea maksutta joukkoliikenteessä.
Monessa kunnassa kulttuurikasvatusta koordinoi yksi tai useampi vastuuhenkilö. Tähän työhön heille on varattu aikaa muutamasta viikkotunnista täysipäiväiseen työhön. Kaikissa kunnissa koordinointiin ei ole erillistä työntekijää, vaan jokainen mukana oleva toimija vastaa itse oman osuutensa järjestämisestä. Monessa kunnassa vastuu kulttuurikasvatussuunnitelman toteuttamisesta jää viime kädessä kouluille ja opettajille.
Kunnan oman rahoituksen ohella myös hankeavustuksia on hyödynnetty – varsinkin kulttuurikasvatussuunnitelman laatimisessa ja käynnistämisessä. Hankeavustuksia on saatu mm. opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Opetushallituksesta, Taiteen edistämiskeskuksesta ja säätiöistä. Vastauksista kävi ilmi, että myös taiteilijat tai kulttuuri- ja taideyhdistykset ovat hakeneet apurahoja ja avustuksia kouluissa toteutettaviin taidetyöpajoihin. Lisäksi muina käytettyinä resursseina mainittiin vapaaehtoistyö sekä kulttuurialan opiskelijoiden harjoittelujaksot ja opinnäytetyöt.
Useissa vastauksia painotettiin, että kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa ei ole laskettu projektirahoituksen varaan, vaan toiminta on opetussuunnitelman mukaista ja siten velvoittavaa.
Rahoitus kuntoon alusta alkaen
Kyselyn lopuksi vastaajia pyydettiin arvioimaan, onko kulttuurikasvatussuunnitelman avulla säästetty resursseja. Vastauksissa kerrotaan, että kulttuurikasvatussuunnitelma on tehostanut ja jäntevöittänyt toimintaa. Opettajien aikaa on säästynyt paljon ja myös koulujen rahaa, koska kulttuurikasvatussuunnitelmaan sisältyvä toiminta on maksutonta. Vastauksissa kuitenkin korostetaan, etteivät säästöt ole suunnitelmat tavoitteena, vaan tasa-arvoisen ja laadukkaan kulttuurikasvatuksen tarjoaminen kaikille kouluille.
Omaa kulttuurikasvatussuunnitelmaansa vasta käynnisteleville kunnille useampi vastaajista antaa ohjeeksi, että rahoitukseen ja resursointiin kannattaa kiinnittää huomiota heti alusta alkaen: ”Ensin rahoitus ja koordinointi kuntoon, sitten vasta toiminnan kehittelyyn!”
Kulttuurivoltti-hankkeessa tuotetaan kunnille työkalu oman kulttuurikasvatussuunnitelman laatimiseen. Tutustu hankkeeseen tarkemmin.