Tarjoamme konkreettista tukea opettajille ja kasvattajille sekä alan organisaatioille (esimerkiksi päiväkodeille, kouluille ja museoille) kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseksi. Voimme vetää työpajoja opettajille/oppilaille ja vierailla kouluissa myös puhumassa kulttuuriperintökasvatuksesta tai maailmanperinnöstä, elävästä perinnöstä, osallisuudesta jne. Parhaillaan järjestämme opettajille suunnattua Kipinöitä kulttuuriperintöön-koulutusta, jonne mahtuu vielä mukaan.
Tuotamme, keräämme ja julkaisemme kulttuuriperintökasvatuksen aineistoja, oppimateriaaleja sekä toimintaideoita ja -malleja kuten teemapäiviä ja kilpailuja. Esimerkiksi Kulttuurinvuosikello-sivullamme on melkein 500 ideaa ja vinkkiä opetukseen ja Elävän perinnön-sivuilla on opetusvinkkejä ja -materiaaleja kulttuuriperintökasvatukseen. Järjestämme paljon toimintaa kouluille. Historiakerhoja on tällä hetkellä kymmenellä paikkakunnalla Suomessa ja yksi Tanskassa.
Maailmanperintökasvatuksen -hankkeen puitteissa julkaisemme koululaisten käsikirjoittamia ja kuvaamia videoita Suomen maailmanperintökohteista. Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hankkeessa lapset ja nuoret ovat valmistelleen museoiden Seinätön museo -alustalle mobiilireittejä, joiden avulla kaikki voivat tutustua esimerkiksi Vanhaan Raumaan. Mobiilireitit löytyvät täältä.
Eurooppalaiseen kulttuuriperintökasvatukseen liittyvä Heritage Hubs-hankkeeme toimii parhaillaaan neljässä koulussa Suomessa sekä lisäksi yhteensä kahdeksassa koulussa Serbiassa ja Espanjassa.
Kansallismuseon kanssa toteutettu Mullankaivajat-hanke puolestaan vie arkeopedagogiikkaa kouluihin.
Etsimme myös jatkuvasti kouluja esim. videoprojekteihin. Viimeisimpänä joulukalenteri -projekti, johon ehtii vielä tänä vuonna osallistua. Lisäksi kehitämme jatkuvasti kulttuuriperintöpedagogiikkaa sekä pyrimme lisämään yhteistyötä kulttuuri-, ympäristö- ja opetussektoreiden välillä.
Tässä valmistamiamme ja kokoamiamme kulttuuriperintökasvatuksen materiaaleja ja linkkejämme.
Museoliiton ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran yhdessä valmistamat elävän perinnön opetusmateriaalit:
http://opi.aineetonkulttuuriperinto.fi/fi/
Kulttuurin vuosikello
http://www.kulttuurinvuosikello.fi
Kulttuuriperinnön vapaasti käytössä oleva materiaalipankki kouluille, päiväkodeille ja kaikille muille kasvatus- ja opetusalojen toimijoille. Sivulla on melkein 500 ideaa ja vinkkiä opetukseen. Opetusmateriaalit on organisoitu temaattisesti (paikallisuus, moninaisuus, kansainvälisyys, uskonnot ja katsomukset, taide ja luovuus, rakennus- ja luonnonperintö, perinteet ja sukupolvien välisyys).
Kulttuurikasvatussuunnitelma
http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi
Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton yhdessä toteuttama kulttuurikasvatussuunnitelmavoitti EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperinnön pääpalkinnon (European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Grand Prix Award). Kulttuurikasvatussuunnitelma on työkalu kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseen kunnassa osana opetusta.
Nurkan takana
Nurkantakana.fi esittelee joukon innostavia malleja, joissa toimitaan omassa lähiympäristössä 6-15 -vuotiaiden kanssa. Mallit on helppo ottaa kasvatuskäyttöön sellaisinaan tai soveltaa omaan tyyliin ja tilanteeseen sopiviksi.
Heritage Hubs
Eurooppalainen kulttuuriperintökasvatuksen yhteistyöhankeemme, jossa 10-15-vuotiaat koululaiset Suomessa, Serbiassa ja Espanjassa tutustuvat omaan ja toistensa kulttuuriperintöön. Hankkeen kokemusten perusteella tuotetaan opettajille suunnattu kulttuuriperintökasvatuksen opetusmateriaalipaketti sekä opas kulttuuriperintökasvatuksen hyvistä käytänteistä. Suunnitteilla on myös suoraan lapsille ja nuorille suunnattu kulttuuriperinnön digitaalinen oppimisympäristö.
Kipinöitä kulttuuriperintöön
Opettajille suunnattu koulutus, Kipinöitä kulttuuriperintöön: Monimediaa, maailmanperintöä ja kulttuurista moninaisuutta, sisältää viisi lähiopetuspäivää ja kaksi työharjoittelupäivää. Lähiopetuspäivät nivoutuvat yhteen itsenäisesti toteutettavien ennakko- ja kotitehtävien kanssa. Koulutus on osallistujille maksutonta ja se on Opetushallituksen rahoittamaa.Koulutuksen pohjalta kootaan opetusmateriaali Kipinöitä kulttuuriperintöön. Mukaan mahtuu vielä!