Seuran ja Suomen museoliiton yhdessä koordinoima Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hanke on tullut päätöseen. Se oli yksi Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden hankkeista. Hankkeessa syntyi lasten, nuorten ja museoiden yhteistyössä toteuttamia ”reittejä” yhteensä yksitoista. Kolme reiteistä syntyi Suomen maailmanperintökohteisiin.
Hankkeen tavoitteena oli tukea lasten ja nuorten osallisuutta kulttuuriperintöön ja vahvistaa museoiden asemaa osana monipuolisia oppimisympäristöjä. Mobiilireittiprojektiin koulutyössä yhdistyi luontevasti monia oppiaineita kuten historiaa, äidinkieltä, kuvataidetta… Myös tieto- ja viestintäteknologian käyttötaidot sekä ryhmätyöskentelytaidot varmasti saivat taas vahvistusta.
Moni mukana ollut oppilas kertoi kertoi oppineensa uutta paikallishistoriasta ja että projektin tekeminen oli kivaa, joskin tiedon löytäminen ja sen ytimekkäästi ilmaiseminen oli välillä haastavaa. Lapset ja nuoret pitivät myös tärkeänä sitä, että heidänkin ikäpolvellaan on mahdollisuus päästä tuottamaan sisältöjä myös muiden katsottavaksi.
Yleisesti arveltiin, että tehdyt mobiilireitit voisivat kiinnostaa paitsi omia perheenjäseniä, myös muita paikallisia ja paikkakunnalla vierailevia, historiasta kiinnostuneita ja ehkä myös oman ikäryhmän edustajia. Osa mukana olleista opettajista ja museoiden väestä otaksui samaa ja kertoi jatkossa aikovansa hyödyntää valmistuneita reittejä opetuksessaan tai koulujen kanssa tehtävässä yhteistyössä.
”Tällaisista projekteista nuoret ja mobiilireitin käyttäjät oppivat paljon ja saavat uusia kokemuksia.”
”Saa tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja tämmöiset ovat mielenkiintoisia ja kyllä niistä asioita myös oppii. On kivaa opetella asioita muutenkin kuin lukemalla tai katsomalla.”
”Se on tärkeää siksi että nuoret ja muutkin ihmiset kiinostuisivat museoista ja kävisivät siellä enemmän.”
(Kommentit hankkeeseen osallistuneilta lapsilta ja nuorilta)
Mobiilireittien tekemiseen osallistui lapsia ja nuoria laajalla ikähaitarilla: viidesluokkalaisista toisen asteen opiskelijoihin. Koululuokkien lisäksi myös kolme seuran historiakerhoa osallistui. Valmiit reitit sisältävät paitsi tietoa kohteistaan, myös lasten ja nuorten ottamia valokuvia ja muuta heidän tuottamaansa sisältöä kuten piirustuksia ja animaatioita.
Mobiilireitille pääsee tutustumaan kuka tahansa, jolla on käytössään internetyhteydellä varustettu älylaite. Erillisiä sovelluksia ei tarvitse ladata, vaan reitti toimii selaimessa. Kaikki hankkeessa syntyneet mobiilireitit löytyvät täältä (Kuhmoisten linnavuoren reitille tehdään vielä viimeiset viilaukset, minkä jälkeen se julkaistaan alkuvuodesta 2019).