Millaista mediakasvatusta museoissa tehdään? Millaista se voisi olla tulevaisuudessa? Uutuusjulkaisu kannustaa yhteistyöhön mediakasvatuksessa.
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen museoliiton yhteishankkeen julkaisu Museot ja mediakasvatus julkistettiin Museot mediakasvattajina 2015 -seminaarissa 1.12.2015. Linkki-hankkeen tuottaman kokoelman artikkelit herättävät ajatuksia ja innostavat mediakasvatustyöhön museoissa ja museoiden kanssa.
Julkaisu on suunnattu museoammattilaisille, opettajille ja mediakasvattajille. Museoammattilaisille julkaisu tarjoaa inspiraatiota museon mediakasvatustyön käynnistämiseen, ja opettajille ja mediakasvattajille se antaa välineitä yhteistyöhön museoiden kanssa. Julkaisu on sekä pohdiskeleva että käytännönläheinen, ja toiveenamme on, että se toimisi innoittajana sekä työkaluna käytännön työssä.
Julkaisun artikkeleissa mediakasvatuksen ja opetusalan asiantuntijat tarkastelevat museoita, mediakasvatusta ja monilukutaitoa eri näkökulmista. Yliopistonlehtori ja tutkija Sara Sintonen tarkastelee artikkelissaan museoita ikkunana maailmaan, josta mediakasvatus ammentaa.
Opetusneuvokset Mikko Hartikainen ja Minna Harmanen tuovat mukaan hallinnon ja kehittämistyön näkökulman uusiiin opetussuunnitelmiin, niissä esiintyvään monilukutaidon käsitetteeseen sekä museoihin oppimisympäristöinä. Mediakasvattaja Riikka Tidenbergin artikkeli kuvaa mediakasvattajan ja museoiden yhteistyömahdollisuuksia.
Julkaisussa kuvataan kolme hankkeessa kehitettyä toimintamallia ja sitä kuinka niitä pilotoitiin museossa. Museot ja mediakasvattajat voivat hyödyntää toimintamalleja sellaisenaan tai soveltaa niitä omaan toimintaansa sopiviksi. Julkaisussa annetaan myös eväitä mediakasvatuksen suunnitteluun.
Jotta museot voivat ottaa aktiivisen roolin mediakasvatuksessa, niiden tulee määritellä ja perustella toimintansa mediakasvatukselliset tavoitteet ja kehittää toimintamalleja, joissa painotetaan osallistumista, itse tekemistä ja lasten omia tulkintoja. Koulujen ja päiväkotien kannattaa hyödyntää museoiden tarjoamia mahdollisuuksia.
Uusissa opetussuunnitelmien perusteissa kannustetaankin kouluja yhteistyöhön koulun ulkopuolisten tahojen, kuten museoiden, kanssa. Yhdistämällä osaamistaan ja resurssejaan museot, kirjastot, koulut, päiväkodit ja mediakasvattajat voivat parhaiten tukea lasten ja nuorten kehitystä hyvät medialukutaidot hallitseviksi kansalaisiksi.
Museot ja mediakasvatus -julkaisu verkossa
LISÄTIETOJA:
Pauliina Kinanen
Projektikoordinaattori
pauliina.kinanen (at) museoliitto.fi
040 354 2205