#nurkantakana-kampanja käynnistyy!
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Maaseudun Sivistysliitto toteuttavat #nurkantakana -kampanjan syksyllä 2016.
Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kulttuuriympäristökasvatuksen tueksi tuotetusta NURKANTAKANA.FI-aineistosta sekä tukea sen hyödyntämistä opetuksessa, kasvatuksessa ja lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnassa. Lue tiedote täällä.
Kampanjan tarkoituksena on myös kutsua lasten ja nuorten parissa toimivia eri organisaatioita sekä ammattilaisia pohtimaan miten voimme yhdessä tukea lasten ja nuorten ympäristösuhdetta, kulttuurista osallisuutta ja osaamista.
Nurkantakana.fi -aineiston on laatinut Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura osana Maaseudun Sivistysliiton Paikan tuntu -hanketta. Se julkaistiin vuoden 2016 alussa.
Aineiston lähtökohtana on lasten ja nuorten tarpeet ja oikeudet kasvaa vaikuttaviksi toimijoiksi ympäristössä ja kulttuurissa. Eri puolilta Suomea toteutetussa ja mallinnetussa kymmenessä projektissa lähdetään liikkeelle lasten ja nuorten lähiympäristöstä ja omasta kokemusmaailmasta. Aineisto on vapaasti verkosta saatavilla.
Avoimet tilaisuudet
Osana kampanjaa järjestämme syksyn 2016 aikana kaksi avointa tilaisuutta lasten ja nuorten parissa toimiville organisaatioille sekä kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille. Tapahtumat ovat osa Euroopan Kulttuuriympäristöpäiviä.
1) NURKAN TAKANA -AAMIAINEN lasten ja nuorten toimintaa järjestävien organisaatioiden suunnittelijoille, asiantuntijoille, kehittäjille ja projektipäälliköille ym.
Aika: Torstaina 15.9. klo 9.00–10.30, Koneen säätiön kamari, Tehtaankatu 21 B, Helsinki.
Ilmoittaudu TÄHÄN TILAISUUTEEN JO NYT, mutta viimeistään ma 12.9. mennessä osoitteeseen info@kulttuuriperintokasvatus.fi
OHJELMA
– Tervetuliaissanat lausuu Koneen säätiön asiamies Anna Talasniemi
– ”Näin teet kulttuuriympäristösitoumuksen” innostaa suunnittelija Hanna Hämäläinen ympäristöministeriöstä
– Paikan tuntu -hankkeen tuloksista ja vaikutuksista kertoo Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen
– Kulttuuriympäristökasvatuksesta ja nurkantakana.fi-aineistosta kertoo Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran toiminnanjohtaja Hanna Lämsä
2 ) NURKAN TAKANA -WORKSHOP opettajille, ohjaajille, kasvattajille ja kouluttajille
Aika: Torstaina 6.10 klo 15.00–17.00, Koneen säätiön kamari, Tehtaankatu 21 B, Helsinki.
Tarjolla suolaista ja makeaa naposteltavaa. Ilmoittautumiset torstaihin 22.9. mennessä osoitteeseen info@kulttuuriperintokasvatus.fi
Työpajassa inspiraation lähteenä toimii alkuvuodesta 2016 julkaistu maksuton kulttuuriympäristökasvatuksen verkkoaineisto www.nurkantakana.fi
Aineistossa lähdetään liikkeelle lasten ja nuorten omasta kokemusmaailmasta ja lähiympäristöstä ja se kuvaa eri tapoja, joilla lapset ja nuoret voivat osallistua ja vaikuttaa ympäristöön. Aineisto koostuu kymmenestä eri puolelta Suomea kootusta ja mallinnetusta ideasta, joissa kulttuuriympäristöä lähestytään uusista ja yllättävistäkin näkökulmista.
Työskentelyä fasilitoi erityisasiantuntija ja opettaja Ira Vihreälehto.
Lataa: KUTSU_NURKANTAKANA
Sosiaalinen media
Seuraa ja osallistu kampanjaan sosiaalisessa mediassa (instagram, twitter, facebook) tunnisteella #nurkantakana.
Facebook
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura
Maaseudun Sivistysliitto
Twitter
@KuPekasvatus
@msl_fi
Instagram: @ kulttuuriperintokasvatus
Slideshare: KuPeKasvatus
Blogi: Ilana Rimón: Nurkan taakse ja kauemmaksikin
Kulttuuriympäristösitoumus
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Maaseudun Sivistysliitto sitoutuvat kampanjalla toteuttamaan Valtioneuvoston hyväksymää Kulttuuriympäristöstrategiaa. Toimijat ovat laatineet Kulttuuriympäristösitoumuksen, joka on osa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta sekä Agenda 2030n toimeenpanoa Suomessa.
Lisää tietoa Kulttuuriympäristösitoumuksesta.
Lisää tietoa Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta ja Agenda2030sta.
Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät – juhli kulttuuriympäristöä!
Muista myös vuosittainen, Euroopan laajuinen, kulttuuriympäristötapahtuma, jota juhlitaan erityisesti syyskuun toisena viikonloppuna 9.-11.9. Tapahtumia järjestetään myös ympäri vuoden. Etsi omasi tai järjestä oma tapahtuma ja ilmoita se mukaan tapahtumakalenteriin.