Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura on mukana eurooppalaisessa Co-Creative Cooperation in the Field of Culture -hankkeessa. Hankkeen tarkoitus on edistää ja tukea paikallisella tasolla tapahtuvaa yhteiskehittelyä ja -toimijuutta (co-creation) mm. eri kulttuuritoimijoiden, paikallisten kulttuurijärjestöjen sekä kuntien koulutus- ja kulttuuripalvelujen välillä. Aito yhteiskehittely edellyttää kaikkien osapuolien tasavertaista ja aktiivista osallistumista ja kuulemista alusta asti. Sen tavoite on hyödyntää laajalti kaikkien osapuolien erilaista osaamista ja asiantuntijuutta. Yhteiskehittämisen tavoitteet, toimintatavat, strategiat jne. nousevat yhteisen suunnittelun ja kehittämisen pohjalta, ottaen huomioon eri yhteistyökumppaneiden tarpeet.
Hanke kehittää myös yhteiskehittelyä tukevia koulutusmateriaaleja ja opetussuunnitelman, sekä järjestää kesällä 2019 kolme kansallista (Itävallassa, Suomessa ja Tanskassa) ja yhden kansainvälisen koulutustapahtuman Tanskassa (8-11.9.2019). Hankkeen päätteeksi julkaistaan suomeksi, englanniksi, tanskaksi ja sakaksi teemoittain järjestetty hakemisto parhaista yhteiskehittelyn käytännöistä kulttuurin alalla.
Onko yhteiskehittely tuttua Sinulle tai organisaatiollesi? Parhaillaan etsimme jokaisessa hankkeeseen osallistuvassa maassa paikallisia toimijoita, järjestöjä, organisaatioita, kuntia, henkilöitä jne., jotka ovat toiminnassaan tavalla tai toisella toteuttaneet yhteiskehittämisen ideaa. Olemme kiinnostuneita tietämään lisää hankkeestanne ja toiminnastamme, ja etsimme myös osallistujia ja asiantuntijoita Suomessa ja Tanskassa järjestettäviin koulutustapahtumiin (kesäkuussa ja syyskuussa 2019), joiden tarkempi sisältö ja suunta selviää keväällä 2019. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä hankepäällikköömme Katiin (kati.nurmi@kulttuuriperintokasvatus.fi).
Myös Saksan Luovan Euroopan toimipiste on listannut hankkeen kotisivuilleen(Valitse ”Projektbeispiele” ja ”Projekte (Programm 2014-2020)”. Tiedot löytyvät myös alla englanniksi.
The co-creation project aims to develop best practices and innovative approaches for increased cooperation between volunteers and professionals in cultural associations, public cultural institutions and cultural departments of municipalities. The aim is to identify the ”transformative potential” of this special form of cooperation and to promote creative empowerment.
The one and a half year project (September 2018 – March 2020) is divided into the following implementation phases:
- Examining good practice examples and interviewing stakeholders to identify the skills needed for co-creative collaboration.
- Development of a curriculum that will be tested in national courses as well as in a joint European pilot course.
- Organising three national conferences to discuss and disseminate the results.
The partnership consists of four partners from Denmark, Austria and Finland. It is expected that the project can help foster a co-creative practice in local communities, which aims for greater equality. Citizens and other civil society actors should not only be involved as co-implementers, but also as co-initiators and co-designers, especially in the field of culture and leisure.