Föreningen för kulturarvsfostran i Finland grundades år 2006 och är en öppen rikstäckande folkrörelse. Föreningens huvudsakliga uppdrag är att främja kulturarvs- och kulturmiljöfostran i Finland.
Kulturarvsfostran stöder barns och ungas utveckling och mognad genom att stärka deras delaktighet i och kunskap om sitt kulturarv. Kulturarvsfostran stöder identitetsbygget och stärker den kulturella läskunnigheten, delaktigheten och påverkanskompetensen samt förmågan att tillägna sig och utveckla förståelse för kulturell mångfald.
Till fostrare och aktörer som anordnar utbildning erbjuder föreningen know-how, material och sakkunskap samt möjligheter till samarbete och att nätverka för att främja och utveckla kulturarvspedagogiken.
Föreningen stöder barnträdgårdslärare, daghemspersonal, lärare, utbildare, miljöfostrare, klubbledare, och ungdomsarbetare i deras värv, men också det arbete som utförs i daghem, skolor, läroinrättningar, kommuner, kulturinstitutioner och organisationer för att utveckla och främja kulturarvsfostran.
Föreningen har ett nära samarbete med expertis på området samt organisationer och förvaltning inom sektorer som kultur, miljö, utbildning och fostran.
Föreningen både initierar och deltar i ett flertal samarbetsprojekt. Projekten resulterar i både material, sakkunskap, nätverk och samarbetspartnerskap.
Aktuella samarbetsprojekt:
Kulturvolten, Strax bakom hörnet, På väg mot hållbar kultur, Världsarvsfostran, projektet Linkki- museer som mediefostrare, Unescos Världsarvskommitté och det nationella världsarvsstrategiarbetet, Ontologiprojektet för miljöfostran och Materialbanksprojektet MAPPA.
Föreningen är sakkunnigorgan i frågor som gäller kulturarvs- och kulturmiljöfostran samt kulturell hållbar utveckling, som exempelvis samhällsåtaganden för Hållbar utveckling, beredningen av en verkställighetsplan för kulturmiljöstrategi, beredningen av ratificeringen av Farokonventionen och beredningen av den nationella världsarvsstrategin.
I form av bland annat utlåtanden och petitioner bidrar föreningen, förutom med expertsamarbete, också till att kulturarvs- och kulturmiljöfostran får större synlighet exempelvis i strategier samt i politiska program och läroplansgrunder.
Föreningens verksamhet stöds av Samarbetsgruppen för kulturarvsfostran bestående av Undervisnings- och kulturministeriet, Museiverket, Miljöministeriet och Utbildningsstyrelsen. Verksamheten och projekten finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet, Miljöministeriet och stiftelser.
Material på svenska
Världsarvfostran i den grundläggande utbildningen
Kulturstigen i Ingå
Strategi
Bli medlem!
Bli medlem i föreningen! Föreningens medlemmar består av såväl privatpersoner som organisationer.
Ta kontakt!