Tiedote 24.2.2016, julkaisuvapaa
Uusi kulttuurikasvatussuunnitelma.fi -verkkopalvelu ja valtakunnallinen Kulttuuria kouluun -työpajakiertue tuKevat kuntia suunnitelmien laadinnassa.
Tällä hetkellä noin yhdellä kymmenestä Suomen kunnasta on oma kulttuurikasvatussuunnitelma. Joissakin kunnissa ne ovat olleet käytössä jo pitkään osana perusopetuksen paikallista opetussuunnitelmaa ja vakiintuneet kunnan tavaksi kehittää sekä opetusta että lastenkulttuuria.
Verkkopalvelu ja työpajakiertue ovat osa Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Kulttuurivoltti-yhteistyöhanketta. Tavoitteena on lisätä suunnitelmien määrää Suomessa. Hankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus.
Kulttuurikasvatussuunnitelma.fi
Käytännönläheinen verkkopalvelu sisältää ohjeita, vinkkejä ja työkalun, jolla suunnitelma laaditaan työryhmän kesken. Palvelu on vapaasti kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä.
Kulttuuria kouluun -työpajakiertue
15 työpajan kiertue tavoittaa yli sata kuntaa eri puolilla Suomea. Työpajoissa opetuksen ja kulttuurin ammattilaiset jakavat kokemuksia kulttuurikasvatuksesta ja käynnistävät yhteistyön. Ryhmätyöosuudessa työstetään kuntien omia suunnitelmia asiantuntijoiden tukemana. Työpajoihin kutsutaan laajasti kuntien opetus-, taide- ja kulttuurialan toimijoita. Seuraa ja jaa työpajakiertueen kokemuksia Twitterissä ja Instagramissa #kulttuurikasvatussuunnitelma #kultsuontheroad
Työpajakiertueen aikataulu ja paikkakunnat
Kulttuurikasvatussuunnitelmat kartalla, tilanne 2/2016
Työpajakiertueen pp-esityksiä Slidesharessa
Hanketyöntekijän bloggaus tien päältä
Mikä kulttuurikasvatussuunnitelma?
Kulttuurikasvatussuunnitelma on kunnan suunnitelma siitä, millaisia taide- ja kulttuurikokemuksia lapsille ja nuorille tarjotaan peruskoulun aikana osana opetusta. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä koulujen ja paikallisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa, ja se voidaan laajentaa myös varhaiskasvatuksen ja toisen asteen puolelle. Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee lasten ja nuorten kulttuuristen oikeuksien toteutumista. Se takaa kaikille kunnan lapsille ja nuorille yhtäläisen mahdollisuuden tulla osallisiksi ympäröivästä kulttuurista, kokea ja tehdä taidetta sekä rakentaa paikallisidentiteettiään.
KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA GOES TO EUROPE
Kulttuurikasvatussuunnitelmat on otettu myös EU:n jäsenmaiden kulttuurin Hyvien käytäntöjen käsikirjaan suomalaisena esimerkkinä. Taustalla on EU:n komission asiantuntijaryhmä ”Working Group of Member State Experts on Cultural Awareness and Expression”, jossa Suomea edustivat Mikko Hartikainen Opetushallituksesta ja Elisse Heinimaa Aalto yliopistosta. Toisena hyvänä käytäntönä Suomesta esitellään Lastenkulttuurikeskusten verkosto. Suomen ja muiden maiden parhaisiin käytäntöihin voi tutustua täältä.
Lisätietoja:
- Kulttuurivoltti-hanke
- hankepäällikkö, erityisasiantuntija Ira Vihreälehto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry, ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi, p. 040 801 9069
- koordinaattori Saara Vesikansa, Lastenkulttuurikeskusten verkosto, saara.vesikansa@tampere.fi, p. 050 563 4366