23.4.2015, julkaisuvapaa
Ympäristö- ja kulttuuriperintökasvatuksen sanastoja on tarkistettu ja niistä on koottu yleinen, jäsennelty käsitteistö — Kestävän kehityksen kasvatuksen ontologia (KEKO).
Käsitteistön tavoitteena on ollut helpottaa sekä asiantuntijoiden että kasvattajien työtä. Käsitteistä on iloa kaikille kestävän kehityksen kentällä toimiville, niin kasvattajille, oppilaitoksille kuin asiantuntijoillekin. Käsitteistön avulla on helpompi etsiä tietoa kestävän kehityksen kasvatukseen liittyen.
Aiemmin erillisissä sanastoissa esitellyt käsitteet on yhdenmukaistettu ja liitetty osaksi yleistä suomalaista ontologiaa (YSO) ja asiasanastoa (YSA). Alan käsitteitä voi nyt käyttää entistä helpommin tutkimuksen ja materiaalien asiasanoitukseen.
Käsitteistön avulla aiheen kokonaiskuvan muodostaminen helpottuu, sillä asiasanoja hakiessa pystyy helposti tarkastelemaan muita siihen liittyviä käsitteitä. Tämä helpottaa varsinkin opettajien ja tutkijoiden työtä. Uusi ontologia tukeekin vuonna 2016 käyttöön otettavia opetussuunnitelmia, joissa kestävän elämäntavan välttämättömyys on valittu erääksi keskeisistä arvoperustoista.
KEKOon sisältyy kaikkiaan 255 määriteltyä käsitettä. Kansalliskirjaston FINTO-palvelussa julkaistava ontologia on avoin vapaaseen käyttöön, parannettavaksi ja laajennettavaksi.
KEKO syntyi ympäristöministeriön rahoittamassa Yhteinen käsitys 2 -hankkeessa. Käsitteiden valinta, määritelmien päivittäminen ja päällekkäisten termien karsinta toteutettiin laajan asiantuntijayhteistyön voimin. Vuosina 2014-2015 toteutettuun Yhteinen käsitys 2 -hankkeeseen osallistuivat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, LYKE-verkosto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura sekä MAPPA-materiaalipankkihanke.
Lisätietoja:
Katja Viberg, koulutustoimintojen johtaja, Pääkaupungin Kierrätyskeskus Oy.
katja.viberg (at) kierratyskeskus.fi
+358 45 636 6311
KEKO-ontologia: http://finto.fi/keko/fi
Kommentteja ontologiaan ja käsitekuvauksiin sekä toiveita uusista käsitteistä:
kasitteet (at) kierratyskeskus.fi.