Kansainvälisen maailmanperintöpäivän teemana on tänä vuonna maailmanperintökasvatus.
Rauman kaupungin hallinnoima kansainvälinen Living with Cultural Heritage –hanke on tuottanut matkailun ja maailmanperintökasvatuksen tueksi 4 reittiä, joiden avulla Vanhan Rauman maailmanperintökohde avautuu yllättävälläkin tavalla. Kolmella reitillä kuljetaan citynomadi-sovelluksen avulla. Citynomadin voi ladata omaan puhelimeen tai seurata reittiä verkkoselaimen kautta. Kulttuuriperintöpolku Vanhan Rauman runoreitti tehtävineen löytyy verkkosivustolta. Reitistä on myös painettu opaskirjanen, jota jaetaan keväällä Rauman kouluihin.
Kulttuuriperintöpolulla voi kulkea myös Latvian Kuldigassa. Ruotsin Visbyssä arkeologiareitti on parhaillaan tuotantovaiheessa.
Vanhan Rauman arkeologinen kulttuuriperintö on tallentunut kaupungin alla sijaitseviin maakerroksiin. Vanha Rauma on kokonaisuudessaan kiinteä arkeologinen muinaisjäännös; kaikista kaivuutöistä tulee ilmoittaa Museovirastoon, jotta kaivannoilla voidaan suorittaa arkeologinen valvonta tai tarvittaessa tutkimuskaivaus. Kaivausraporteissa kuvataan työvaiheet, työmenetelmät ja mahdolliset löydöt. Ne ovat olleet lähdeaineistona Vanhan Rauman arkeologiapolulla. (suomi, englanti)
Raumanjoki on alun perin ollut pitkälle sisämaahan työntynyt meren salmi. Se oli vuosisatojen ajan nykyistä leveämpi vesireitti, jota pitkin laivat pystyivät purjehtimaan Kaunisjärvelle saakka. 1300-luvulla Raumanmeren rantaviiva on kulkenut lähellä nykyistä Kalatoria. Maan kohotessa Äyhönjärven ja Selkämereen välinen salmi kapeni ja siitä alkoi syntyä joki. Nykyinen Raumanjoki on noin 10 kilometriä pitkä. (suomi)
Portit ovat olennainen osa Vanhan Rauman kaupunkikuvaa muistuttaen meitä entisaikojen kaupunkielämästä. Rauma oli lähes 200 vuotta tulliaidan ympäröimä ja tunnusomaiseksi piirteeksi tiiviisti rakennetussa kaupungissa muodostui tonttien tiukka rajautuminen. Aidat ja portit erottivat julkisen kadun yksityisestä pihasta. Suljetut portit myös estivät kaupungin läpi laitumelle kulkevien kotieläinten pääsyn pihoille ja ryytimaille. Yöksi kaupunki sulkeutui; portit ja nykyään harvinaiset ikkunaluukut vedettiin kiinni. Kaduilla liikkuivat vain palovartijat ja asiattomat kulkijat. Porttien arkkitehtuurissa on mukailtu rakennusten tyylipiirteitä, ovathan ne osa julkisivua. Nykyäänkin portti viestii asennollaan kadulla kulkijalle; avoin portti kutsuu kurkistamaan pihan puolelle, suljettu portti kehottaa pysymään kadun puolella. (suomi, englanti)
Vanhan Rauman runoreitti johdattaa 25 kohteen kautta Vanhan Rauman aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön äärelle. Kohteet kertovat kaupungin tapahtumista, toreista, merenkulusta, vesihuollosta, kaupoista, rauman kielestä, kaupunkipaloista, kaupungin eläimistä, pihoista, pitsistä ja pyyrmannista. Etsimällä kaikki 25 kohdetta kulkija voi kerätä itselleen runon. (suomi, englanti)
Vanhan Rauman portit ja Raumanjoki –reitit on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa.
Vanhan Rauman runoreitti https://runoreitti.wordpress.com/
Vanhan Rauman arkeologiareitti https://citynomadi.com/route/6de53d2f77e484a6dd61271d35be618e
Vanhan Rauman portit https://citynomadi.com/route/7e375595e59bf7fbfd971f21593ac08c
Raumanjoki https://citynomadi.com/route/f15b74242e3ca49aace5d44d534a3b6d