Berliinissä kesäkuussa saatu EU:n/Europa Nostran kulttuuriperinnön pääpalkinnon voitto ja Eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuoden 2018 vietto, sekä uusi kansainvälinen EU-hankkeemme Heritage Hubs ovat varmasti vaikuttaneet siihen, että olemme olleet kysyttyjä puhujia tänä syksynä. Ja kun meitä pyydetään, niin kyllä me tulemme!
Meiltä on edustaja ollut niin Opetushallituksen Unesco-opettajien päivillä, Varsovan eTwinning-seminaarissa työpajaa vetämässä, Brysselissä globaalikasvatuksen työpajassa, hankepalavereissa Brysselissä ja Wienissä, maailmanperintökasvatuksen seminaarissa Leipzigissa ja tällä viikolla esiinnyimme IV Congreso Internacional de Education Patrimonial -konferenssissa Madridissa.
Otsikkona oli The role of the youth in cultural heritage – supporting engagement and participation, esityksen voit katsoa vaikka tästä:
Yleisössä oli opettajia, museoalan ihmisiä ja muita kulttuuriperintöalan toimijoita, noin +150. Kolmipäiväisessä seminaarissa esiteltiin opetukseen ja kulttuuriperinnön teemavuoteen liittyviä hankkeita niin Espanjasta kuin muualta Euroopasta ja Meksikosta asti. Koska suurin osa puhujista oli espanjankielisiä, olivat kuulokkeet varsin tarpeelliset!
Eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuotta on vietetty aktiivisesti Espanjassa, mutta myös siellä huolena on se, että miten tästä eteenpäin? Kuinka pitää erilaiset yhteisöt ja se ruohonjuuritaso mukana jatkossakin? Kuinka levittää kulttuuriperinnön osaamista mahdollisimman tehokkaasti kouluihin?
Oma esitys meni hyvin ja se taitaa tulla You Tubeenkin lähiaikoina. Erikoisuutena ehkä muihin pidettyihin esityksiini verrattuna minua yllätti espanjalaisen yleisön aktiivinen sometus. Kun esityksen jälkeen istahdin tuolille ja henkäisin, katsahdin kännykkää, niin Twitter vilkutteli yli 50 viestiä, merkintää tai tägäystä. Kaikki espanjaksi! Siinä ehti hieman hiki tulla, ennenkuin sain ne luettua ja käännettyä ja varsinkin todettua, että esitys oli nostattanut postiviisia kommentteja ja ajatuksia.
Suomennos tviitistä: ”Keskitytään asioihin jotka yhdistää meitä, ei eroihin. Tämä on enemmän kuin kulttuuriperinnön opettamista, tämä on koulutusta isolla koolla.” Gracias!
Koska me seurassa teemme, kuten opetamme, tietysti myös osallistin yleisöä. Ja Museoviraston Elävän perinnön puu edusti auditorion ulkopuolella ja yleisö sai post it-laput, sekä ystävällisen käskyn kertoa itselleen tärkeimmästä kulttuuriperinnöstä. Näin he vastasivat:
Mainintoja saivat erilaiset ruuat, musiikki, tanssi, perhe ja baskiperinteet. Huomattavat monet osallistujat olivat nimittäin baskialueilta kotoisin ja niin, lounaskin taisi olla monilla jo mielissä. Espanjan seminaarissa lounaalle siirryttiin vasta klo 14-16! Ennakkoon mietin, että nyt on niin reilusti aikaa lounastaa, että ehdin vielä katsoa seminaaripaikan, Kansallisen arkeologisen museon näyttelyt, mutta ehei. Kyllä siinä tosiaan menee kaksi tuntia, kun joukko espanjalaisia lähtee lounaalle. Puhetta riitti ja ruoka oli aivan erinomaista, vaikka kesken kaiken huomattiinkin, että vieras oli tuotu italialaiseen ravintolaan ja että sehän on suorastaan häpeä.
Onneksi ko. museo oli auki vielä vajaan tunnin, seminaarin ensimmäisen päivän päätyttyä klo 19, joten ehdin ihailemaan kuuluisaa iberialaista kaunotarta, Lady Elcheä. Kiitokset Àlvar ja Pablo, Madridin matka oli unohtumaton!